wtorek, 13 listopada 2012

Dietetyk


Zawód dietetyka zyskuje na popularności to zawód z misją, ciągłą możliwością rozwoju oraz łatwymi do zmierzenia efektami w postaci zadowolonego, bo zdrowego społeczeństwa.

O zawodzie dietetyka


Dietetyk jest specjalistą do spraw żywienia, zarówno w przypadku żywienia jednostkowego jak również zbiorowego. W swojej pracy zajmuje się on badaniem produktów żywnościowych, oceną ich jakości, wartości zdrowotnych i odżywczych, bada również proces przygotowywania potraw m. in. pod kątem utraty cennych wartości odżywczych w trakcie przetwarzania. Posiada także wiedzę o reakcjach organizmu na przyjmowane pokarmy. 

Dietetyk ocenia wpływ konkretnych produktów spożywczych na ludzki organizm w zależności od wieku, trybu życia i stanu zdrowia, zajmuje się doborem odpowiednich składników tworzących specjalne diety. W zależności od potrzeb opracowuje prawidłowy jadłospis dla osób operowanych, chorych lub osłabionych przebytymi chorobami, takimi jak cukrzyca, nowotwór, choroby przewodu pokarmowego, nadciśnienie. Do niego należy zaplanowanie i nadzór nad stosowaniem diety, koordynacja programu żywieniowego oraz wykrywanie, leczenie i zapobieganie niedożywieniu. 

Dietetyk odpowiada za prawidłowe żywienie osób cierpiących na otyłość czy niedowagę, zawodowo uprawiających sporty lub chcący poprawić jakość swojego życia i zdrowia. 

Również do dietetyka należy propagowanie wśród społeczeństwa wiedzy o zdrowym odżywianiu. 

Dietetycy są poszukiwani do pracy w prywatnych gabinetach dietetycznych, centrach dietetyki i żywienia, klubach fitness, publicznych zakładach opieki zdrowotnej (szpitale, przychodnie, sanatoria), zakładach przemysłu spożywczego i farmaceutycznego oraz w zakładach gastronomicznych. 

Jak zostać dietetykiem?
Chcąc zostać dietetykiem można ukończyć szkołę policealną na kierunku €ždietetyka. Program zajęć obejmuje naukę z zakresu anatomii i fizjologii, biochemii, psychologii, pedagogiki,etyki, mikrobiologii i parazytologii, podstaw żywienia człowieka, towaroznawstwa oraz naukę przedmiotów związanych z organizacją pracy dietetyka i wyposażenia technicznego. W trakcie roku szkolnego odbywają się również praktyki (m. in. w szpitalach i ośrodkach pomocy społecznej). Nauka w szkole kończy się zdaniem egzaminu zawodowego, dzięki któremu uzyskuje się uprawnienia do wykonywania zawodu dietetyka. 

Można również ukończyć studia licencjackie lub magisterskie na jednej z uczelni wyższych. Nauka trwa 3 lub 5 lat, podczas których studenci uczą się przedmiotów związanych z anatomią i fizjologią człowieka, biochemią ogólną i biochemią żywności, genetyką, parazytologią, toksykologią i bezpieczeństwem żywności, immunologią, prawem i ekonomiką w ochronie zdrowia, zasadami żywienia różnych grup społecznych, leczeniem dietetycznym czy towaroznawstwem. Po zakończeniu studiów uzyskuje się tytuł magistra dietetyki.

Zarobki dietetyka

Wynagrodzenie dietetyka

 w publicznych zakładach wynosi średnio ok. 2 tys. zł. Znacznie lepiej przedstawia się sytuacja w przypadku zatrudnienia w prywatnych gabinetach a tam można liczyć na pensję w granicach 6-8 tys. zł, w zależności od liczby pacjentów.


źródło www.zawodowe.com